20.yüzyılın başlarında, bilim ve teknoloji alanına Nikola Tesla gibi katkıda bulunan çok az insan vardır. Nikola Tesla, 1856 yılının 10 Temmuz gün, Hırvatistan'ın Lika bölgesinde doğmuş, 1943 yılında seksen altı yaşındayken gizemli bir şekilde NewYork'da vefat etmiştir. Tesla'nın gençlik ve yaşlılık yılları arası bazı fotoğrafları. Kaynak: neatorama.com[/caption] Elektriğin babalarından biri olan Tesla, AC – Alternatif akım güç sistemleri, elektromanyetizma, hidroelektrik güç, radyo, radar gibi pek çok sıra dışı katkıda bulunmuştur. Yaşamı boyunca 300 patentin sahibidir. Keşiflerinin pek çoğu bugün, bir düğmeye basarak artık farkında olmadan kullandığımız şeylerdir.
Tesla Company'inin Broşürü. Tam ortadaki kulenin etrafında yazan kablosuz iletişim ifadelerine dikkat ediniz.Kaynak: neatorama.com[/caption] Kaderin bir cilvesi olarak, Dünya'nın en büyük mucitlerinden biri olan Tesla, beş parasız ve gizemli bir şekilde ölmüştür.
Tesla'nın ölümünü veren o yılların bir gazete haberi. Kaynak: neatorama.com[/caption] Günümüzde haka pek çok kişi, Tesla’nın fikir öncülüğünü yaptığı, alt yapısını geliştirdiği pek çok keşfin altında yatan isimleri başka kişiler olarak bilir. Örneğin, çok daha etkisiz bir akım olan DC-doğrut akımın kaşifi Edison’un pek çok işletmesinde, ironik bir şekilde Tesla’nın geliştirdiği AC sistemleri kullanılmaktadır. Bir başka örnek, radyo iletiminin temelleri Tesla tarafından, Gugliegmo Marconi’den önce keşfedilmiştir.
Tesla ve Westinghouse mühendislerinin AC sistemleri aparatlarını geliştirdiği laboratuvar. Kaynak: neatorama.com[/caption] Günümüzde, mistik bir yanı ile ön plana çıkan bu çılgın bilim adamı kendi zamanına göre daha fazla tanınmaktadır. Tesla, pek çok uçuk fikirlerinin arasından; düşman uçaklarının ışınlarla düşürülmesi, binaları yıkmak için cepte taşınabilecek büyüklükteki rezonans makinaları, üst atmosfere elektriği göndermenin yollar, şehirleri koruyacak güç alanları gibi fikirlerin üzerinde çalışmıştır.
“Tesla: Işığın Üstadı” kitabının yazarları Margaret Cheney ve Robert Uth, gizemli bilim adamının bugün Sırbistan olarak bilinen yerdeki küçük bir köydeki doğumundan NewYork’daki bir otel odasında ölümüne kadar olan hikayesini; onu tanıyan kişilerle yapılan röportajlar, soğuk savaş sırasında batılı yazarlara açık olmayan eski Yugoslavya'daki Tesla müzesindeki fotoğraf ve dokümanlardan aldıkları bilgilerle hazırladıkları kitapta paylaşmıştır. Kitap Tesla’nın çocukluğu, eğitim yılları, hastalıkları, Amerika ve özellikle Edison ile yaşadıkları “dâhiler savaşı”, çılgınca deneyleri, Mark Twain ile dostluğu, hakkında çıkan dedikodular ve yaşamının son yıllarındaki kozmoloji, Mars gezegeni iletişim,robotlar ve gelecekte Dünya'nın nasıl bir yer olacağına ilişkin ilginç öngörülerini anlatıyor.
Kendisini izleyenleri şaşırtmayı seven ve işin şov tarafını da seven Nikola Tesla'nın aşağıdaki kendi geliştirdiği çift pozlama ile üst üste getirerek yayınladığı fotoğrafın o dönemde büyük sansasyon yarattığı söylenmektedir.
Tek başına çalışmayı ve yalnızlığı seven, geceleri ortadan kaybolarak güvercinlerini besleyen, müzmin bekar olarak hayata veda eden, bu sıra dışı bilim adamın hikâyesini daha detaylı okumak isteyenler Türkçeye çevrilen “TESLA: Anlaşılmamış Dahi” adlı aykırı yayın evinden çıkan kitabı okuyabilirler.
Yararlanılan Kaynaklar: