Müthiş Psikoloji Gerçekleri
Bir bayram öncesi kısa sürede okuyabileceğiniz ve okurken de ilginç bulabileceğiniz psikoloji alanından bazı bulguları paylaşmak istedim. Orijinal yazının başlangıcında Google aramasında dahi bulamayacağınız şaşkınlık verici psikoloji gerçekleri diye bir giriş yer almaktaydı. İddialarına göre bu psikolojik gerçekler en deneyimli ve en üst seviye psikologlardan alınmış. Buyurun okuyalım bakalım bunlar nelermiş:
- Plasebo ile ilgili olarak çalışmalar göstermektedir ki kapsüller tabletlerden daha iyi etki yapmakta ve bir şırınga da kapsülden daha etkili olmaktadır (plasebo/yalancı ilaç etkisi açısından).
- Plasebo etkisi, birey yalancı ilaç aldığının farkında olsa dahi işe yarayabilmektedir.
- İnsanların yemeden yaşayabildikleri zaman, uyuyamadan yaşayabildikleri zamandan daha fazladır.
- Çok küçük sesler bile göz bebeklerinizin irileşmesine sebep olabilmektedir.
- 60 yaşınızda tat alma reseptörlerinizin yarısı kaybolur.
- Salya bir şeyi eritmediği sürece tat alamazsınız.
- Beyniniz ve mideniz birbiri ile sürekli temas halindedir. İşte bu yüzden bazı duygular, özellikle de sıkıntı, midenizi etkiler.
- İnternet ortaya çıktığından beri daha az insan dindar olduğunu belirtmektedir.
- Sakız çiğnemek hafıza testlerinden daha yüksek puan almanızı sağlar.
- Mor ya da özellikle lavanta rengi, yumuşatıcı bir etki oluşturur. Çarşaf rengi olarak idealdir.
- Freud’un psiko-seksüel aşamalarından biri olan falik aşamada, çocuklar; kendilerinin, velilerinin ve arkadaşlarının üreme organlarına ilgi duyarlar. Bu dönemde ortaya çıkan “penis imrenmesi” kız çocuklarının kendi vücudunda penis olmadığını anlaması olarak tanımlanır.
- Kısa Hafıza beyninizdeki bir dükkan gibidir ama beklenenden çok daha sınırlı bir kapasitesi vardır; yaklaşık 2o saniye hatırlar ve bir kerede beş ila dokuz hatıra işleyebilir.
- Kırmızı herkesi daha seksi gösterir ama mavi giymek özellikle erkekleri, kadınlar için daha çekici hale getirir.
- Birçok insan gecikmeli bir taraflılık sergiler; yani bir olayın ancak olması sonrasında o olayın olacağını bildiklerini iddia etmek gibi.
- Ortalama insan aklından günde 70,000 düşünce geçer.
- Bir alışkanlığın oluşması ortalama 66 gün alır.
- Biri, sizinle konuşma süresinin %60' ında göz teması kuruyorsa sıkılmıştır; %80 göz temasında konu ilgisini çekmektedir ve %100 temasta sizi tehdit ediyor demektir.
- Aşırı stres beyin hücrelerini, bu hücrelerin yapısını ve işlevini değiştirebilir.
- Görgü şahitlerine sorulan sorulardaki tanımlayıcı kelimeler, bir olayın o olayın daha sonra nasıl hatırlandığını etkilediğini anladıktan sonra belirlenir ve sorulur.
- Bir rüyanın içinde düşme hissi, beynin çok hızlı uykuya dalmasından ve öldüğünü düşünmesinden kaynaklanır. Bu his aslında beynin kendisine Otomatik Dış Sok (AED) uygulamasından ibarettir.
- Kötü hissederken sahte bir gülümseme daha iyi hissettirir ve mutluluk verir.
- Erkekler açık tenli, parlak büyük gözlü, dolgun dudaklı ve kabarık saçlı kadınları isterler. Çünkü bunlar sağlık ve üreme için ideal eş göstergesidir.
- Obsesif Kompulsif Bozukluk sadece temizlik hastası olmak değildir. Bu bozukluk birbiri ile bağlantısız olaylara dönük takıntılı ve istenmeyen düşünce ve çağrışımlardan oluşan bir hastalıktır.
- Esnediğinizde ve sizden hemen sonra biri esnediğinde bu o kişinin sizi izlediği ve/veya sizden etkilendiği anlamına gelir.
- İnsanların beyinlerinin sadece %10'unu kullanabildikleri bir efsanedir. Arada bir yaklaşık %35'ini kullanabiliyoruz.
- Bir işe ciddi bir şekilde odaklanıldığında beyin etrafta olan biten şeylerle aranıza bir perde çeker. Hatta tam gözünüzün önünde olaylar için de bu geçerlidir. Buna dikkatte seçicilik denir.
- Bazı bireylerin beyni diğerlerinkinden daha fazla kimyasal üretir. Bu yüzden bazı bireyler diğerlerinden daha duygusaldır.
- Zeka kısmen genetik özelliklere dayalıdır.
- Plasebo (yalancı ilaç) etkisi insanların daha sağlıklı olduğuna inanmalarına sebep olabileceği gibi gerçekte ihtiyaçları olmayan şeyleri aldıklarını düşündüklerinde onlara zarar da verebilir. Böyle bir durumda organizma o ilaca karşı bir direnç geliştireceğinden o ilaca gerçekten ihtiyaç duyulup alındığında ilaç istenen etkiyi gösteremeyebilir.
- Furnham & Chamoro-Premuzic (2004) araştırmasına göre belirli kişilik özellikleri bir kişinin akademik potansiyelinin önemli göstergeleri olabilir. Aslında, pek de açık fikirli olmayan, içe dönük ve çalışkan kişiler akademik başarıda diğerlerinden daha yüksek skorlara sahiptirler.
- Reflekslerimiz beyin değil omurga tarafından kontrol edilir. Omurgada bulunan sinirler, vücudun ani ve anlık hızlı hareketlerini (örneğin sıcak bir nesneye dokununca elin aniden geri çekilmesi) kontrol eden birimlerdir.
- Aile bireylerinin kokuları benzerdir. O yüzden normal bir insan aile bireylerini çekici olarak göremez. Bu doğanın genetik mutasyonları azaltmak için uyguladığı bir yöntemdir
- Kırmızı renk, seksüel bir çekicilik halesinin-etkisinin yanı sıra ayrıca insanları daha hassaslaştıran saldırgan bir renktir.
- Beynin içinde acı duyusu yoktur. Bu sayede beyin cerrahları beynin iç kısımlarını hasta uyanıkken inceleyebilmektedir. Hastadan bu sondalar kullanılırken alınacak geri besleme önemli bölgelerin saptanması için faydalıdır. Örneğin konuşmayı düzenleyen beyin bölgesi… Ama tabi ki geri besleme isteniyorsa beynin konuşma bölgesi üzerinde çalışılmaması tavsiye olunur.
Kaynak: http://www.stumbleupon.com/su/7l4aSg/1QWYj2uY:qSlIjT88/www.psychtronics.com/2014/04/35-ultimate-psychology-facts.html