"Hepimiz Yıldız Tozuyuz", peki bunun anlamı nedir?
paylaş

Fantastik ve ilgi çekici bir başlık gibi gelmiş olabilir. Ama gerçek ( Bilimin ışığında) şu ki hepimiz bildiğimiz maddenin kaynağı olan yıldızlardan dolayı varız. Buradaki “hepimiz” kelimesi oldukça geniş bir anlamda kullanılmıştır: Canlı, cansız… Yani insan, hayvan, bitki, taş, toprak vs.

Bunu nereden mi biliyorum?

Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar ile evrenimizdeki yıldızlar;  bor elementinden daha ağır olan kemiklerimizdeki kalsiyum, kanımızda bulunan demir ve sinir sistemimizi yöneten sodyum ve potasyum gibi tüm kimyasal elementlerin kaynağıdır. Dolayısıyla, süpernova gibi yıldız patlamaları sonrasında oluşan elementler tüm kozmosa yayılarak evrendeki tüm maddenin oluşumuna neden oluyor. *

Kabul edelim veya etmeyelim gerçek şu ki, tüm canlı cansız var olan maddenin kaynağı yıldız tozları.

Peki, bu bilgi neden önemli?

Önemli, çünkü insanlık maalesef din, mezhep, ırk, dil, cinsiyet, cinsel tercih gibi kendi kafasında yarattığı şeylerden dolayı kendi kendini mahvediyor. Bu unsurlar hep farklılaştırmak için kullanılıyor, oysa zenginleştirici unsurlar olarak görülebilir hatta bir süre sonra da belki de hepsi ortadan kalkabilir. Çünkü bunların hiç biri Yol ’un kendisi değil sadece aynı yola çıkan ve ancak genellikle yolu uzatan patikalar.

Günümüzde yaşadığımız özellikle Ortadoğu coğrafyası gibi karmaşık ve düzensiz sistemleri düzenleyebilmek için bu bilgiye çok ihtiyacımız var. Tamer Dövücü üstadın söylediği gibi bu tür sistemlerde problemlerle başa çıkabilmek ve dengede kalabilmek için sadece bilinç seviyesinde değil aynı zamanda bilinçaltı seviyesinde de bir takım yeteneklere yani bilgeliğe ihtiyacımız var **. Bilgelik, sebep sonuç ilişkisi ile bakmak ya da stratejik bakmak değil daha sistemik,, sezgisel ve bütünsel  bakış ile sorunlara bakmak.

Mevcut durumdaki Dünya liderleri diye geçen tırnak içindeki görebildiğim ve bilebildiğim kadarı ile tüm karar verici konumundaki liderler bu bilgeliğe sahip olmadığı için sorun yaşıyoruz. Çünkü onlar stratejik bakıyorlar ve çıkar maksimizasyonu ile karar veriyorlar.

Oysa “hepimiz yıldız tozuyuz” bilgisi, karmaşık düzensiz sistemdeki bir fraktal. Fraktal yani tekrar eden patern ya da Türkçesi ile örüntü demek. Daha da özeti,  sistem içindeki bir sorunu çözecek “Aha!” bilgisi. Aynı,  Matriks filmindeki gibi görünenin altındaki aslında görünmeyeni görebilme bilgisi, mavi hap.

Verdiğim örneklerden dolayı tüm bunlar sanki fantastik, spritüel, newage bilgiler gibi gelebilir ama inanın hiç alakası yok. Son derece objektif ve bütünsel bir bakışın sonucu gelen basit ama çok önemli bilgiler.

Eğer bizim yerimize karar veren bu “Liderler” bunu yakalayabilseler ve sistemik baksalar “ben” yerine “biz” yani “hepimiz” diye baksalar sanırım daha güzel, daha dengeli yani daha mutlu bir yaşam yaşayacağız.

Bu yüzden 2012 yılında açtığım blog ’un sloganı “ Hepimiz yıldız tozuyuz” idi.

Bu bilgiye sahip pek çok benim gibi sıradan insan var. Eğer sizde ilk defa bu bilgiyi okuduysanız bu yazı sayesinde şimdi sizde bu bilgiye  sahip oldunuz. Bu demek ki hala umut var…  

Kaynaklar: * Francis Reddy, “When stars go bang?”, Astronomy Magazine, Febuary 2013, p.22 ** Tamer Dövücü, “Optimum Denge Modeli”, Altın Kitaplar, 2014

ASTROLOJİ: Bir Astronomun Bakış Açısı
Müthiş Psikoloji Gerçekleri