Uzun yıllardır spor yapıyorum. Kimi zaman iş yoğunluğu kimi zaman farklı öncelikler bunu sekteye uğratsa da hiçbir zaman spor yapmaktan kopmadım. Son 6-7 yıldır da özellikle spor salonlarında spor eğitmenleri ile çalışarak bunu yapıyorum. Ancak bu senenin başında yapmaya başladığım Pilates destekli spor’dan aldığım verimi şimdiye kadar hiçbir şekilde yaşamadığımı belirtmek istiyorum.
Bu yazıyı yazma sebebim ise yakın çevremdeki arkadaşlarıma Pilates yapıyorum dediğimde aldığım tepkiler:
“taytını giydin renkli topların üzerinde zıplıyor musun?”
“kadınlarla birlikte bu sporu yapmak nasıl bir şey” vs.
Rahmetli Uğur Mumcu’nun dediği gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olduğunuzda bir de buna espri kattığınızda bu tür yorumlar çıkıyor. Elbette işin espri tarafı bir yana gerçekten de gerçek anlamda Pilates'in tam olarak bilinmediğini düşündüğüm için bu yazı ile kısaca bilgilendirmek ve merak uyandırmak istiyorum.
Pilates adı bu tekniği geliştiren Joseph Pilates’in soy adından geliyor. Bilim dünyasında geliştirilen pek çok yöntemin çıkış nedeni gibi Pilates yönetimi de Joseph Pilates’in kendi yaşadığı sorunlara çözüm bulması sırasında geliştirilmiş.
Joseph Pilates çocukluğunda astım, ateşli romatizma, kemik hastalığı gibi pek çok problem yaşamış ve bunlara çözüm bulmak adına jimnastik, vücut geliştirme, dalgıçlık gibi çeşitli spor dalları uğraşmıştır.
Birinci Dünya savaşı sırasında yer aldığı kamplarda engelli ve hasta insanları iyileştirmek için çeşitli egzersizler geliştirmiştir. Bugün dahi kullanılan Pilates ekipmanlarının, bir hasta yatağının bozularak yapıldığını anlayabilirsiniz.
Daha sonra Amerika’ya göç eden Pilates, özellikle dansçılarla birlikte çalışarak tekniklerini daha da geliştirmiş ve elde ettiği ün sayesinde 1926 yılında NewYork’da ilk stüdyosunu açmıştır.
Joseph Pilates yaşamı boyunca 600 civarında teknik geliştirmiştir. Hayvanlara olan tutkusu, hayvanlar üzerinden modelleme yaparak “kedi sırtı” gibi çeşitli teknikler geliştirmesine yardımcı olmuştur.
Pilates’İn tarihçesi için http://pilatesegitmeni.blogcu.com/pilatesin-kisa-tarihcesi/6794093 tıklayarak okuyabilirsiniz. Kendi deneyimlerime geçmeden önce paylaşmak istediğim bir diğer bilgi, çeşitli kaynaklarda geçen Pilates Prensipleri:
Pilates metodu ile kendi deneyimlerimle ile ilgili özellikle paylaşmak istediğim konular şunlar:
Özetle eğer kendinize iyi bir şey yapmak istiyor - sağlıklı, düzgün duruşa sahip, sağlam bir vücut istiyor ve ileri yaşlar için kendinizi fiziksel ve mental olarak güçlü kılmak istiyorsanız - size şiddetle Pilates yapmanızı tavsiye ederim.
Ulu önder Atatürk’ün dediği gibi sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Bu güzel sözü bir çıt daha ileri taşıyarak, Pilates’in geliştiricisi Joseph Pilates’in, Kontroloji Yoluyla Yaşama Dönüş adlı kitabının ilk paragrafında yazdığı giriş ile yazımı sonlandırayım.
“Fiziksel zindelik mutluluk için ilk gereksinimdir. “Bizim fiziksel sağlık anlayışımız, gündelik ve rutin işlerimizi içten gelen bir tat ve zevk duyarak, doğal, kolay ve tatminkar bir şekilde yapabilme kabiliyetine sahip, zihni kuvvetli ve bütün kısımları eşit ölçüde gelişmiş bir vücuda erişmek ve bu vücudu korumaktır.”
Yararlanılan Kaynaklar: