Fark Ettiğim ilk 10 Astronomi Kitabı
paylaş

Amatör astronomi konusunda kendimi geliştirmeye çalışırken, özellikle fark ettiğim ve gelişimime katkıda bulunduğunu düşündüğüm kitaplardan bazılarının isimlerini" Amatör Astronomi" yazımda paylaşmıştım. Bu yazı ile de hem söz konusu yazıda geçen bazı kitapları hem de  orada bahsetmediğim diğerlerini,bir öncelik sırası ile biraz daha detaylı tanıtmayı amaçlıyorum.

1- The Backyard Astronomer's Guide


IMG_0130 (Custom)Terence Dickinson & Alan Dyer tarafından yazılan, 2008 yılında 3.gözden geçirilmiş düzenlemesi yayımlanan bu kitap, amatör astronomi ile ilgilenecek herkes için çok temel bir referans kitap diye düşünüyorum. 368 sayfadan oluşan, büyük ebatlarda ve son derece yüksek bir baskı kalitesine sahip bir kitap. Tek problem İngilizce bilmeyenler için kitabın İngilizce baskısının olması. Umarız bu güzel kitabı da bu konularda yayın yapan bir yayın-evi fark eder. Kitap, üç ana bölümde oluşmaktadır. Birinci bölüm, amatör astronomi için temel ekipmanların seçilmesi ile ilgili rehber niteliğinde bilgiler içeriyor. Kitabın resimlerle destekleniyor olması anlaşılabilirliğini olağanüstü artırıyor. İkinci bölüm, gökyüzünün çıplak gözle gözlemlenmesinden, derin uzayın gözlemlenmesine kadar olan etkin bir gözlemin nasıl yapılacağını anlatıyor. Üçüncü bölüm ise,astrofotoğrafçılık, teleskopların ayarı ve temizlenmesi gibi ileri teknik ve ipuçlarını anlatıyor. Eğer İngilizceniz orta düzeyde bile olsa resimlerle desteklendiği için mutlaka elinizin altında bulunmasında fayda olacağını düşündüğüm çok değerli bir kitap.

2- Yıldızlar altında bİr yıl


IMG_0154 (Custom)Akılçelen kitaplardan 2012 yılında çıkan bu kitap, bir amatör astronomun yıldızlarla dolu gökyüzünde dört mevsim yolculuğunu bir roman havasında anlatan 292 sayfalık normal ebatlarda  harika bir kitap. Charles Laird Calia tarafından 2006 yılında yazılan bu kitap, bir amatör astronomun evinin arka bahçesine bir gözlem evi kurma hikayesinden başlayıp, yılın her bir ayını bir bölüm alarak ele aldığı harika bir kitap. Yılın her ayını dört mevsim özelinde ayrı ayrı ele alarak o ay gökyüzünde nelerin olduğunu amatör bir astronomun gözünden anlatırken bunu bir aile içindeki yaşamı ile öyküleştirmesi kitabı bir çırpıda okumanızı sağlıyor. Biraz kendi hikayeme de benzettiğim çok keyifli okuduğum bu kitabı amatör astronomiye ilgi duyan herkesin çok severek okuyacağını düşünüyorum.  

3- Astronomİ: Bİlmenİz Gereken Her Şey


IMG_0153 (Custom)Bulut yayınlarından, Aktif Seri içinden 2004 yılında çıkan bir kitap. Bir cep kitabından biraz daha büyük olan 143 sayfalık bu kitap, vakti çok olmayanlar için temel bilgilerin eğlenceli bir şekilde aktarıldığı basit dille yazılmış bir kitap. Kitabın yazarı John Farndon'un en önemli özelliği bilim ilgili konuları basit ve anlaşılır bir dille yazması olarak aktarılıyor kitabın içinde. Gerçekten de kitabın dili tam da söylendiği gibi son derece akıcı ve okuması keyifli. Deneyimli bir astronom olsanız bile etrafınızdaki astronomiye ilgi duyan kişilere ya da size soru soranlara cevap verirken anlaşılır bir dil kullanmanız açısından yardımcı olabilecek Türkçe'mize çevrilmiş olması anlamında da önemli bir kitap diye düşünüyorum.  

4- Gökyüzünü Tanıyalım


IMG_0138 (Custom)1997 yılında ilk basımı yapılan ve o dönemde ses kasetleri ile çıkarılan bu kitabın 30 binin üzerinde basıldığı giriş sayfasında ifade ediliyor. Solda resmini gördüğünüz bendeki baskısı 2004 yılı, 15. Basım. 228 sayfadan oluşan, TÜBİTAK Popüler Bilim Kitaplarında çıkarılmış bu kitap,önce gökyüzünü gözlemlerken gerekli olan temel bilgileri aktardıktan sonra, gözlemlenebilir gökyüzünü parsel parsel tabiri caiz ise anlatan ve ek bilgiler diye ayırdığı son bölümünde de meteor nedir? gezegen nedir? gibi kitabın içinde geçen kavramları açıklayan bilgilerle sona eriyor. Piyasada hala var mı bilmiyorum ama arandığı takdirde bulanabilecek gerekli kitaplardan biri.  

5- yıldızların altında


IMG_0137 (Custom)TÜBİTAK yayınlarından 2000 yılında çıkarılan bu kitap, orijinal olarak 1990 yılında Michael Rowan - Robinson tarafından yazılmış 179 sayfa büyük ebatlarda kuşe kağıda basılmış bir kitap. Kitap muazzam gökyüzümüzü, biri dışında - 3C'273, Gizemli Kuazar - gözlemlenebilir 20 gök cismini, resimlerle çok keyifli ve bilgilendirici bir şekilde anlatıyor. Fikir vermesi adına kitap içinde geçen bu 20 gök cisminden bazıları; Halley kuyruklu yıldızı, Al Erboğa, Sirius ve Beyaz Cüce Eşi, Vega. Astronomi ile ilgilenen birinin kütüphanesinde olmasında fayda gördüğüm değerli bir kitap.  

 

6- Gökyüzü atlası


IMG_0132 (Custom) Boyut yayın grubu tarafından büyük ebatlarda 240 sayfa son derece kaliteli bir baskı ile yayına hazırlanmış , orijinal basımı 2002, Türkiye baskısı 2008 olan   bir kitap. Kitap kısa bir astronomi tarihi ile başlıyor, Dünyamızı ve Ayımızı tanıtıyor, ardından gökyüzü gözlemciliğinin yapılabilmesi için temel bilgileri verip Güneş Sistemimiz tek tek tanıtan ve en son yıldızlar, galaksiler ve ötesi ile devam eden ülkemizde yayımlanmış en önemli kitaplardan biri bana göre. Kuşe kağıt yerine sanırım 1.sınıf hamur kağıda basılmış hafif ve fiyatı bu anlamda boyut ve basım kalitesine göre uygun bir kitap.  

7- Evrenİn karanlık yüzü


IMG_0136 (Custom)Gökyüzüne baktığımızda ne kadar güzel ve hayranlık verici diye konuşuruz kendi aramızda. Ancak gerçek olan aslında yukarıda oldukça büyük bir karmaşa olduğudur. Güneş rüzgarları, radyasyon, astroidler, kara delikler, kuazarlar gibi her an insanoğlu için bir tehlikenin olabileceği bir karmaşa. İşte, Arkadaş yayınları tarafından yayınlanan 2011 yılında yayımlanan gene büyük ebatlarda bir kitap. Kitap, büyük patlama, evren, karanlık madde, karanlık enerji gibi konuları işleyen, yeryüzünden baktığımızda her ne kadar göremesek de evreni anlamamız anlamında bilmemizde faydalı olacağını düşündüğüm bilgileri içeriyor.  

8- real astronomy with small telescopes


Real Astronomy with Small TelescopesBu kadar bilgiden sonra artık teleskopla gözlem yapma zamanı geldi sanırım. Özellikle küçük teleskobu olanlar için Patrick Moore Practical Astronomy serisinden 2007 yılında 144 sayfa olarak yayımlanmış, küçük fakat gözlem yaparken yararlı ipuçları veren bir kitap. Gözlem yapabilmek için gerekli bilgiler, teleskoplar, astrofotoğrafçılık gibi bilgileri verdikten sonra küçük teleskoplarla yapılabilecek güneş, ay, gezegen, kuyruklu yıldız, çift yıldız sistemleri, değişken yıldızlar, Nebulalar gibi gözlemlerin nasıl yapılabileceğini paylaşan, daha teknik bir yazım dili ile yazılmış bir kitap. Adının ingilizce olmasından anlaşılabileceği gibi ülkemizde bulunmayan ancak internet üzerinden satın alarak rahatlıkla getirebileceğiniz bir yayın.  

9- Astronomİ Tarİhİ


IMG_0155 (Custom)Yukarıda bazı kitaplarda kısaca değinilmesine rağmen astronomi tarihi konusunda daha detaylı bilgi edinmek isteyenler için güzel bir Türkçe kaynak. Nobel kitaplarından Yavuz Unat tarafından  2001 yılında Astronomi Tarihi başlığı ile kaleme alınmış. Kitap Astronominin doğuşu ve eski uygarlıklardaki gelişimi ile başlıyor ve sonra sırasıyla, eski yunan, orta çağ, İslam Dünyasında astronomi, Rönesans ve günümüz astronomisine kadar geliyor. Toplam 246 sayfa olan olan bu kitabında kütüphanenizde bulunmasında fayda var.  

10- The Story of Astronomy


IMG_0133 (Custom)Astronomi tarihi konusunda biraz daha bilgilerinizi derinleştirmek adına Peter Aughton tarafından 2007 yılında yazılmış bu eseri okuyabilirsiniz. Bir zaman çizelgesi üzerinde 2004 yılında kadar astronomi tarihinde önemli olayları aktaran son derece kalite bir baskı yayımlanmış, büyük ebatlarda 222 sayfalık bir eser. Kitabın dili İngilizce.     Keyifli okumalar dilerim.

Edge: Bilimin Sınırlarını Zorlayan Site
Meslek Lisesi Memleket Meselesi