Dört Farklı Kitap Önerisi
paylaş

Bazen ilgi alanlarınızın dışında kitap okumak farklı bakış açıları kazandırabilir. Kitapların konusu başlangıçta size itici gelebilir, sadece adından dolayı bile okumak istemeyebilirsiniz. Ama belki biraz ön yargıları kenara bırakıp kitabın sonunda vereceğiniz kararı başında vermeden okuyabilirseniz bu sizi zenginleştirebilir. İşte bu anlamda bazıları benim içinde oldukça farklı alanlardan olan son dönemlerde okuduğum dört farklı kitabı sizlerle paylaşmak istiyorum. Kitapların ilgi alanları oldukça farklı spiritüalizm'den davranış bilimlerine, insan evriminden, ölümün nasıl gerçekleştiğine dört farklı alandan geliyor.

İşte bu dört ilginç kitabın ana fikirleri ve yayın bilgileri:

Nasıl Ölürüz: Yaşamın Son Döneminden İzlenimler

IMG_1851H20 yayıncılık tarafından Mart 2013 yılında yayımlanmış bir kitaptır. Kitap, Amerikan Ulusal Kitap Ödülünü kazanmış. Kitabın yazarı ABD Yale Üniversitesi’nde cerrahi ve tıp tarihi konusunda ders veren Dr. Sherwin B.Nuland. Normal kitap ölçülerinde 346 sayfadan oluşan kitabın çevirisi de okuyanı yormayan bana göre oldukça başarılı bir çalışma olmuş.

Kitap içerisinde günümüzün en sık rastlanan altı hastalık kategorisi seçilmiş. Bu altı kategorinin seçilme nedeni sadece tüm insanlar için ölümcül hastalıklar olması değil aynı zamanda hemen herkesin ölürken deneyimleyeceği belirli evrensel süreçleri temsil eden özelliklere sahip olması.

Dolaşımın durması, dokulara yeterince oksijen ulaşmaması, beyin işlevlerin bozulması, organ yetersizliğinin gelişmesi, hayati merkezlerin tahribatı gibi konuları anlayabilirsek nasıl öleceğimizi anlayabileceğimiz fikrini öne süren kitap bu konular üzerine gerçek vakalar üzerinden giderek son derece ilginç konuları aktarıyor.

Yazarın kitabın giriş kısmında; “...mesleğim ve ölümle ile ilgili hayat tecrübem, John Webster”in “ölümün, insanlar çıkıp gidebilsin diye binlerce kapısı” olduğu gözlemini doğruluyor…” diyor.

Ve yazdığı bu kitabın, kapılar ve bizi o kapılara götüren geçitlerle ilgili olduğunu ve bu kitabı her birimizin elverdiğince kendi ölümünü yaşaması için gereken seçimleri yapabileceği düşüncesinden hareketle yazmaya çalıştığını ifade ediyor.

İlahi Nizam ve Kainat IMG_1854

Metapsişik Tetkikler ve İlmi Araştırmalar Derneği İktisadi İşletmesi yayınevi tarafından Nisan 2013 yılında yayımlanmış 319 sayfalık oldukça ilginç bir kitap.

Kitabın ilk sayfasında 1959 yılında “Önder” adı verilen Büyük Vazife Planı’ndan gelen bu bilgiler, Bedir Ruhselman tarafından düzenlenmiş, o tarihten beri noter, banka kasalarında muhafaza edilmiş, zamanı geldiği için 54 yılı sonra orijinaline sadık kalınarak yayımlandığı ifade ediliyor.

Çok ilginç bir kitap olmakla beraber samimi olmak gerekirse orijinaline sadık kalınmasından dolayı okunması biraz yavaş ve güç. En azından ben kendim için bunu söyleyebilirim, çok akıcı bir şekilde kitabı okuyamadım.

Kitap, madde, dünya, evren, var oluş amacı, ilahi düzen ve organizasyon, ölüm sonrası, ahenk, sevgi planı gibi konuları spritüal bakış açısından ilginç bir şekilde sunuyor.

Spritüal alanda oldukça önemli bir kişi olarak kabul edilen Bedri Ruhselman tarafından düzenlenmesi ve özellikle bu çevreler tarafından uzun süredir bekleniyor olması kitabı oldukça daha da ilgi çekici hale getiriyor.

Bu konulara ilginiz var ve henüz kitabı görmediyseniz okumanızı tavsiye ederim. Ama bir kere daha hatırlatmak isterim ki ben oldukça zorlandım okurken.

Üçüncü Şempanze: İnsan Türünün Evrimin ve Geleceği IMG_1869

Tüfek, Mikrop ve Çelik kitabının yazarı Jared Diamond tarafından 1992 yılında yazılmış, Alfa Yayınları tarafından Mayıs 2013’de birinci basımı yapılmış 467 sayfalık bir kitap.

Kitabın ana fikri olarak; insan türü büyük memelilerin sıradan bir türüyken kısa bir süre içinde dünya fatihi olmak üzere nasıl değişti; ve tüm bu ilerlemeyi bir gecede geriye çevirmek kapasitesini nasıl kazandık?  Sorusu cevaplanmaya çalışılıyor.

Kitap, insanoğlunun genlerinin yüzde 98’ini şempanzelerle paylaştığını, fakat insan dinleri ve uygarlıkları kuran, iletişimin karmaşık ve çeşitli biçimlerini geliştiren, bilim öğrene, şehirler inşa eden ve nefes kesici sanat eserlerini yaratan, gezegendeki egemen tür olmuşken, şempanzeler öncelikli olarak hayatta kalmaları için gereken temel gereksinimlerle ilgilenen hayvanlar olarak kalmışlardır. Evrimsel kuzenler arasında bu ayrımı yaratan DNA’daki yüzde2’lik farklılık neyle ilgilidir?

İşte Pulitzer ödüllü Jared Diamond, insanın dikkat çekecek kısa bir zamanda, dünyayı yönetme ve onu geri dönülmez biçimde mahvetme yeteneğini nasıl geliştirdiği keşfine çıkıyor.

Dürtme (Nudge)IMG_1855

Bir hukuk ve bir davranış-ekonomi bilimi profesörleri tarafından 2008 yılında yazılan bu kitap, pegasus yayınların tarafından 2013 yılında yayımlanmış olup, 334 sayfadır.

Kitap nasıl düşündüğümüz ve karar aldığımız ve tüm bunların hayatımızı nasıl etkilediği üzerine pek çok örnek üzerinden giderek açıklamalar getirmeye çalışıyor.

Kitabın adı olan dürtüler ingilizce ile NUDGES kitabın içinde bir akrostiş olarak veriliyor.

iNcentives (teşvikler)

Understand mappings (planlamayı anlamak)

Defaults ( ihmaller)

Give feedback (uyar, bilgilendir)

Expect error (hatayı bekle)

Structure complex choices (karmaşık seçimleri planla)

Bu baş harfleri dikkate alarak nasıl seçme işlemi yaptığımızı anlayıp aldığımız sonuçları geliştirebileceğimizi iddia etmektedir.

Hayatın çeşitli alanlarında daha doğru kararlar almak ve düşünerek karar vermenin gerçekleşmesi için sunulan çeşitli fikir ve öneriler farklı pencereler açabilir.

Ömer Hayyam
TESLA: Anlaşılmamış Dahi