Carl Sagan
paylaş

Carl Sagan,  her halde Einstein'dan sonra en popüler bir kaç bilim insanından biridir diye düşünüyorum.

Kaynak: http://solarsystem.nasa.gov/multimedia/display.cfm?IM_ID=244Kimdir Carl Sagan? Kısa bir biyografisini bu yazı ile paylaşmak istiyorum.

Carl Sagan, 62 yıllık kısa yaşamında çok sayıda başarılı projeye imza atmış bir bilim insanıdır. Yaptığı pek çok çalışma ile özelikle bilimin popülerleşmesini sağlaması, en önemli başarısıdır. Chicago Üniversitesi Fizik öğrenimi sonrası, astrofizik ve astronomi üzerine yaptığı doktora çalışması süresinde ve sonrasında astobiyoloj konusunda uzmanlaşan ve özellikle Dünya dışı akıllı varlık (SETI) araştırmalarına büyük katkı yapan bir bilim adamıdır. Cornell üniversitesinde Astronomi ve Uzay Bilimleri David Duncan Profesörü ve Gezegen Çalışmaları Laboratuvarı Yöneticiliği yapmış  ve bir süre Harvard üniversitesinde ders vermiştir.

Carl Sagan'ı bu kadar popüler yapan çok sayıda başarısı içinde bana göre öne çıkanlar şunlardır:

  • 1971 yılında Cornell Üniversitesinde Profesör olduktan sonra, başına  geçtiği araştırma laboratuvarı ile güneş sistemin araştırılmasına yönelik yaptığı çalışmalar arasında yer alan Mariner, Viking ve Voyager araçlarının uzaya fırlatılması görevlerinde önemli rol üstlenmiştir.
  • Apollo astronotlarına, Ay!a gitmeden önce verdiği brifingler,
  • Venüs'teki yüksek sıcaklıklardan, Mars'taki mevsim değişikliklerine kadar gezegen bilimindeki bir çok gizemin çözülmesine yardımcı olması,
  • Özellikle akıllı yaşam ve varsa eğer onlara mesaj vermek adına hazırlanmış;
    • Pionner 1o'a yerleştirilmiş lehvanın kamuoyunda yarattığı tepkiler,
    •  voyager altın kaydı,  bu kayıt içerisinde Dünyadaki pek çok dilden Türkçemiz dahil  selamlama ses kayıtları  ve çeşitli Dünya müzikleri yer aldığı
  • Hem yazım ekibinde yer aldığı hem de kendisinin sunduğu 13 bölümlük muhteşem belgesel Cosmoz - Kozmoz, Bu belgesel 60'ı aşkın ülkede yayınladığı dönem aralığında 500 milyondan fazla insanın seyrettiği bir belgesel olarak tarihe geçmiştir.
  • Nükleer silahlanamaya karşı görüşleri ve dönemin ABD başkanı Ronald Regan'ın Beyaz Saray yemeklerine davet edilmesine rağmen gitmemesi,
  • NASA istisnai Bilimsel Başarı ve Seçkin Kamu Hizmeti (iki kez) madalyaları,
  • Amerikan Astronotları Birliği John F.Kennedy Ödülü,
  • Arthur C.Clarke Uzay Eğitim Ödülü,
  • 1997 yılında yazmış olduğu romanın aynı isimle beyaz perdeye aktarıldığı Contact - Temas adlı filmi,
  • Yazdığı harika kitaplar.Türkçeye çevrilenler ve bilime ilgi duyanlar için okunmasını tavsiye ettiklerim aşağıdadır. Özellikle Kozmos, Cennetin Ejderleri ve Broca'nın Beyni eğer öncelik sırasına koymak illa gerekirse ilk 3 olabilir. Ancak kendinize bir Carl Sagan okuma takvimi belirleyerek, hepsini okumanızı tavsiye ederim.

toplu

Carl Sagan'ın yukarıdaki kitapları arasında Kozmik Bağlantı kitabı, John W.Camphell yılın en iyi bilim kitabı ödülünü, Carl Sagan'da astronominin popülerlik kazanmasından dolayı, Pasifik Astronomi Birliliğinin Klumpke-Roberts Ödülü'nü kazanmıştır. Cennetin Ejderleri kitabıda kendisine Pulitzer Ödül'ini kazandırmıştır.

Türkçe'ye çevrilmeyen diğer eserleri arasında Pale Blue Dot:Comet (Ann Druyan'la birlikte) ve Shadows of Forgetten Ancestors ( Gene Ann Druyan ile birilikte) kitapları sayılabilir.

 

Carl Sagan bu kadar eserinin arasında elbette öyle sözlerde söylemiştir ki bilim tarihine altın harflerle yazılmalıdır. İşte bazıları;

Yanlış bir argûmanin ilacı, daha iyi bir argûmandır. Fikirlerin bastırılması değil.

Öyle garip kavramlarla yetiştirilmişiz ki, bizden birazcık değişik bir kişi ya da toplumla karşılaşınca, onların bize yabancılığı nedeniyle güvensizlik duyuyoruz ya da nefret ediyoruz. Oysa her bir uygarlığın anıtları ve kültürü, insan olmanın değişik biçimde anlatımından başka bir şey değildir.

Kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir.

 Olağanüstü iddialar, olağanüstü kanıt gerektirir.

            Bugünü anlamak için geçmişi bilmeniz gerekir.
    İnanmak istemiyorum, bilmek istiyorum.
 
 

Muhteşem bir şey, bir yerlerde keşfedilmeyi bekliyor.

Carl Sagan ile daha detaylı bilgi için vikipedi'deki Carl Sagan yazısı okunabilir.

TESLA: Anlaşılmamış Dahi
Edge: Bilimin Sınırlarını Zorlayan Site